Κουμπάρος

Όσοι ασχολούμαστε με τους γάμους ή συζητάμε με ανθρώπους που παντρεύονται, συνήθως συζητάμε μόνο για τα ζευγάρια, τί νυφικό θα φορέσει η νύφη και από πού το πήρε, αν είναι αγχωμένη, τι λουλούδια θα κρατάει, που θα γίνει η δεξίωση, τί θα φάμε μετά το γάμο κλπ κλπ.. Κανείς δεν ασχολείται με τον κουμπάρο που χωρίς τον οποίο, γάμος δεν γίνεται!!!
Ο κουμπάρος είναι συνήθως και για μένα πολύ σωστά είναι κάποιος φίλος/φίλη, ένας άνθρωπος που ζει το ζευγάρι από κοντά, είναι δεμένος με το γαμπρό και τη νύφη πολύ πριν πάρουν την απόφαση του γάμου, κάνει παρέα μαζί τους και θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, για αυτό και αποφασίζουμε από φίλο να τον κάνουμε συγγενή μας. Τώρα τελευταία για αδιευκρίνιστους λόγους (πιθανολογώ οικονομικούς), ο κουμπάρος είναι συγγενής του ζεύγους, αδερφός, αδερφή, ξαδέρφη, ο θείος από την Αυστραλία που μας μεγάλωσε κλπ.. Αρκετές νύφες όταν παραγγέλνουν τις μπομπονιέρες μου λένε “εεε για την λαμπάδα κλπ θα σε πάρω την άλλη βδομάδα, να το συζητήσω λίγο με την αδερφή μου που θα μας παντρέψει”.
Είναι δικαίωμα του καθενός φυσικά το ποιον θα κάνει κουμπάρο του, προσωπικά επειδή την φιλία την θεωρώ πιο ιερή από την συγγένεια είμαι υπέρ της πρώτης άποψης. Για αυτό και θα γράψω ποιες είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις του κουμπάρου στο γάμο, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους:
– Στέφανα
– Λαμπάδες
– Δίσκος, καράφα και ποτήρι για το κρασί
– Στολισμός εκκλησίας κατόπιν συνεννόησης με το ζευγάρι.
– Δώρο για ζευγάρι, όπως και το ζευγάρι φροντίζει για το δώρο του κουμπάρου.
Κατά τα άλλα ο κουμπάρος βρίσκεται στην ‘δυσάρεστη’ θέση να χαιρετίσει καμιά 300ρια ανθρώπους που θα του κάνουν χειραψία εκ των οποίων θα ξέρει μόνο τους 10 και στην δεξίωση μετά το ζευγάρι θα πρέπει να σύρει το χορό. Και όλα αυτά πάντα με το τεράστιο χαμόγελό του.
Αν είστε κουμπάρα έχετε υπόψη σας ότι το φόρεμά σας είναι μέσα στα must του σχολιασμού από τους καλεσμένους..!!
Πάντα άξιοι!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!