Μπεγλέρι και Κομπολόι

Το κομπολόι αποτελείται από χάντρες φτιαγμένες από κόκκαλοκεχριμπάριασήμιγυαλί ή ξύλο, τρυπημένες στο κέντρο και περασμένες σε νήμα. Οι άκρες του νήματος ενώνονται με κόμπο ή η κάθε μια σε δικό της κόμπο όπου αποκαλείται μπεγλέρι.

Το κομπολόι ή μπεγλέρι προορίζεται κυρίως για αντρική απασχόληση όπου τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε σύμβολο κοινωνικού κύρους. Σήμερα χρησιμοποιείται για χαλάρωση, μεράκι, ως αγχολυτικό, ακόμη και ως τρόπος περιορισμού του καπνίσματος. Σίγουρα πάντως είναι αντρική υπόθεση!

Παρατηρώ στις βαφτίσεις όπου οι γονείς θέλουν να δώσουν άλλη μπομπονιέρα στις γυναίκες και άλλη στους άντρες (πέρα από τα παιδάκια που είναι αυτονόητο ότι κι εκεί φτιάχνουμε μια τρίτη παιδική μπομπονιέρα), επιλέγουν για τους άντρες το κομπολόι. Αυτό μου το ζητούν κυρίως από νησιά και ορεινά χωριά. Λατρεύω και τα δύο.

Θεώρησα λοιπόν αυτονόητο να μην δώσουμε κομπολόι σαν αυτό που κρατούν στο καφενείο (όχι ότι έχει κάτι, αλλά βάφτιση είναι να είναι λίγο πιο χαρωπό).. κι έτσι έφτιαξα με πλαστικές χάντρες χρωματιστές και ματάκι, ένα αυτοσχέδιο κομπολόι (και λίγο πιο μοντέρνο) για τους καλεσμένους.

Το κομπολόι κατόπιν έγινε μπομπονιέρα και απ’ ότι έμαθα οι άντρες καλεσμένοι το χάρηκαν ιδιαίτερα!!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!